Det magiske sted mellem trygheds-narkomanen og den frie fugl

Emma Milner jager den helt rette balance mellem kompromisløst at forfølge sine drømme og at have en sikkerhed for, at det aldrig kan gå helt galt. For at lykkedes med det har hun måtte oplære sig selv i økonomistyring, investering og pension.

Det lyder som en succeshistorie. En ung dansk kvinde dropper studierne på Københavns Universitet for at prøve lykken i New York, hvor hun ender med at lave branding for store virksomheder og vinder en Webby-award for sit arbejde.

Men for 29-årige Emma Milner har det snarere været en historie om en skattejagt. Den har indtil videre ført hende tilbage til Danmark som selvstændig erhvervsdrivende og nu på vej ind på kokkeskolen i Valby. Det er en historie om turde gå sine egne veje for at finde en mening med tilværelsen og om at gøre det uden at sætte al trygheden på spil. Om at leve i nuet samtidig med, at man sikrer sin alderdom.

“Jeg har truffet en del valg, som mange syntes var et meget stort sats. For eksempel da jeg droppede ud af universitetet og rejste til New York på egen hånd. Og nu gør jeg det så igen ved at starte på kokkeskolen. Men jeg mener, at man først finder ud af, hvordan noget virkelig er, når man går ind i det. Det er først, når man sidder i det, at man finder ud af, hvad man er god til, og hvad man synes er røvsygt”, fortæller hun.

“Jeg ved ikke præcis, hvor det er at kokkeuddannelsen skal føre mig hen. Men jeg kan allerede mærke det giver mig masser af inspiration, og at det vil give mig nogle nye ledetråde”.


“Jeg ser livet som en skattejagt, hvor jeg hele tiden søger efter ledetråde, der skal vise mig, hvor jeg kan bidrage mest og samtidig have det sjovest.“

- Emma Milner


Når det giver kriller i maven

Emma Milner driver enmandsvirksomheden Poncho Agency, der laver digital markedsføring, og hun er en af dem, som har oplevet fremgang under corona-krisen. I en usikker tid hyrer virksomhederne ikke nye fuldtidsmedarbejdere, men henvender sig i stedet til en freelancer som Emma Milner.

“Jeg har haft utrolig travlt. Aldrig har jeg fået så mange tilbud. Det har været utroligt tilfredsstillende“, fortæller hun.

Emma Milner

Men lige som hendes virksomhed er blevet en succes, må hun snart sige nej til de fleste opgaver. Efter sommeren skal hun begynde på kokkeskolen.

“Jeg har i de seneste år fået en stor interesse for madkultur og for fremtidens mad. Det er noget, som giver mening for mig, fordi det vil betyde rigtig meget for vores helbred, for klimaet og for dyrene. Jeg vil gerne kunne gøre en forskel både for mig selv og for dem omkring mig. Det er blevet vigtigere og vigtigere for mig i mit arbejdsliv, at mine personlige værdier følger med. Det gjorde de ikke altid tidligere, når jeg lavede markedsføring for brands, som solgte noget, jeg ikke kunne stå inde for“.

”Det er en stor beslutning, og der er selvfølgelig en risiko ved det. Man kan tage fejl. Men der er også en chance for, at man finder noget, der gør at ens hverdag er værd at have. Hvis jeg mærker, at noget giver mig kriller i maven, så er jeg nødt til at afprøve det.“

’Fuck you money’

Emma Milner ville dog ikke kunne gå på eksistentiel skattejagt uden at vide, at det aldrig kan gå helt galt.

“Min økonomiske sikkerhed er meget vigtig for mig. Uden den ville jeg ikke turde træffe de valg, jeg gør”

- Emma Milner

Selv om hun må ofre noget tryghed og stabilitet, når hun skifter retning i livet for at finde den næste ledetråd, ved hun, at hun altid har et sikkerhedsnet under sig. Det bliver opretholdt af det, hun kalder for ‘fuck you money’. Penge der tillader hende at sige ‘fuck you’.

“Jeg har altid haft et princip om, at jeg aldrig vil optage et lån. Jeg bruger kun, hvad jeg har, men jeg er til gengæld god til at holde mine leveomkostninger nede, så jeg kan lægge meget til side. Den opsparing bruger jeg så af, når jeg har behov for at prøve noget nyt og foretage et livsskift. Jeg sørger for at have en sum penge, sådan at hvis jeg en dag ikke kan stå inde for det jeg laver, er jeg ikke bundet til det. Det værste for mig ville være, hvis jeg en dag ikke havde mulighed for at kunne sige fra, fordi jeg er fastlåst af mine udgifter”, forklarer Emma Milner.

Sådan en tilgang kræver et godt overblik over ens personlige økonomi. Men hvad der i begyndelsen var en nødvendighed, er i dag noget Emma Milner finder glæde ved. “Jeg tror, jeg har langt mere styr på økonomien end mine jævnaldrende, fordi jeg selv har ansvaret for det hele. Og jeg synes faktisk det er fedt at lære om. Jeg har ikke en ængstelighed ved at gå ind på min konto, for det gør jeg hver eneste dag, og jeg ved præcis hvad der foregår. Det synes jeg er virkelig fedt”.

Autodidakt investor

Emma Milner er nu nået et punkt i sit liv, hvor hun har brug for mere end bare ‘fuck you money’. Hun har brug for penge til at investere i sine ideer og penge til at lægge til side til alderdommen. Det har gjort det nødvendigt for hende at foretage en omfattende research om mulighederne for opsparing og investering.

“Jeg fylder 30 om nogle uger, og nu kan jeg mærke, at det er tid til et nyt kapitel i livet, hvor jeg gerne vil fortage nogle lidt mere langsigtede investeringer. Men det har overrasket mig rigtig meget, hvor lidt der bliver talt om personlig økonomi i min omgangskreds. Især blandt kvinder. Jeg har brugt rigtig lang tid på internettet for selv at lære om at investere. Nu går jeg virkelig meget op i det, og for tiden går jeg og fortæller alle mine kusiner og fætre, der lige er blevet studenter, at de skal investere i noget. Om det så bare er at sætte 100 kr. til side hver måned. Det ville jeg ønske, der var nogen, som havde fortalt mig.”

Efter at hun vendte tilbage til Danmark har Emma Milner også måtte uddanne sig selv i det danske pensionssystem.

“Som fastansat bliver valget truffet for en, men når man hopper rundt, som jeg gør, så er det mig selv, der står til ansvar for at træffe den bedste beslutning. Derfor føler jeg mig nødsaget til at uddanne mig selv, og ikke bare tage det, som pensionsselskaberne forsøger at sælge mig. Det kan godt være et stort arbejde og gøre, at det tager tid at få trukket på aftrækkeren, men det er nødvendigt”.

Gennem researchen fandt Emma Milner ud af, at de fleste pensionsordninger ikke harmonerer med det liv, hun lever.


“Systemet er ikke tilpasset sådan en som mig, der veksler mellem at være fastansat, være freelancer og lave projektarbejde. Jeg kan ikke binde mig til at lægge det samme beløb hver måned, uanset hvad der sker i mit liv.”

- Emma Milner

     
“Jeg har brug for et pensionsselskab, der ikke forsøger at sælge mig en eller anden pakke, men hjælper mig med at finde en ordning, som passer lige netop til min situation. Det er afgørende, at jeg selv kan have styringen”.

Overblikket over økonomien er for Emma Milner grundlaget for, at hun kan træffe store beslutninger i livet og løbe risici, når hun forfølger sine drømme. Friheden og trygheden må ikke være på bekostning af hinanden.

“Jeg forsøger hele tiden at finde balancen mellem tryghedsnarkomanen og den frie fugl. Jeg vil gerne have friheden til selv at bestemme over min egen tid, og hvor jeg gerne vil være. Men jeg har også brug for at vide, at økonomien er på plads, og at jeg har et sikkerhedsnet.”

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Dine informationer

Når du skriver dig op, accepterer du, at vi må sende dig informationer om Heap.
Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!