En snak med Budgetnørden om at prioritere investering som selvstændig

Elizabeth Nebelong, måske bedre kendt under aliaset, Budgetnørden, har en større passion for privatøkonomi end de fleste. Faktisk fylder det så meget, at hun i dag er gået all in på at gøre det til sit levebrød.

Og mens ord som investering, pension og økonomi kan få alarmerne til at ringe hos en brøkdel af unge mennesker, er det for Elizabeth dét, der skaber grundlag for fremtidsdrømmene.

En uddannet ernæringsekspert, som lytter til sit hjerte og forfølger drømmen om at forene sin passion for privatøkonomi med sit professionelle arbejdsliv. Det kunne godt være beskrivelsen på den rejse, som Elizabeth står midt i. Det kunne samtidig også godt lyde som opridsningen af et glansbillede. Det er det bestemt ikke. For det er ikke tilfældigt, at Elizabeth har mulighed for at leve det liv, hun gerne vil som selvstændig. Ved hjælp af den økonomiske sikkerhed, som hun sikrer via investeringer af frie midler, pensionsopsparing og budgettering, er der tryghed til at følge sine drømme. 

“Det giver mig en god ro i maven, og det gør, at jeg sover godt om natten og jeg ved, at jeg selvfølgelig kan betale mine regninger (...). Og så har jeg råd til at leve på den måde, jeg gerne vil.”

De hurtige

Navn: Elizabeth Nebelong 

Bedre kendt som: Budgetnørden. 

Alder og erhverv: 31 år og selvstændig. Hjælper klienter med privatøkonomi. 

Startede sin investeringsrejse: i 2017

Valgte Heap: pga. muligheden for fleksibilitet i indbetalingerne,
og fordi det var nemt at forstå. 

Bedste råd til sit 10 år yngre jeg:
KOM I GANG! start med at investere i dag og ikke i morgen.

Karriereskift: Fra ernæring og sundhed til ekspert i privatøkonomi

Selvom det umiddelbart kan lyde som et radikalt skifte at gå fra ernæring og sundhed til hardcore privatøkonomi-ekspert, har Elizabeth kunnet se mange ligheder. Tidligere var det nøgleord som livsstilsændring, vaneændring og coaching, der definerede arbejdet med klienter. Det er det også i dag, blot med privatøkonomi som den overordnede ramme. 

“Alle de erfaringer, som jeg har, er jeg ved at koble til min meget nørdede interesse omkring privatøkonomi - og det er en enorm spændende rejse”.

Karriereskiftet skete næsten helt naturligt, mens Elizabeth var på barsel, da der var lidt mere tid at give af. Forinden da havde hun dog brugt flere år på at nørde økonomi og finde frem til de løsninger, der virkede bedst for hende. Så alt i alt var der tale om en forandringsproces på ca. 4 år.

“De første år sugede jeg en masse viden til mig (...) og fandt frem til det, der virkede for mig, hvorefter jeg begyndte at implementere det og dele det med andre, og så kunne jeg godt se efter ca. et års tid mere, at der var en interesse i det her. Jeg fik enormt meget god feedback og nogle fantastiske samtaler med andre, som gjorde, at skiftet føltes helt naturligt”.

Selvom Elizabeth havde dyrket privatøkonomi på nørde-niveau i nogle år, var det i forbindelse med en sygemelding og mødet med systemet, at hun for alvor ændrede kurs. Både i forhold til karrieren, men også i forhold til prioriteringen i sin egen privatøkonomi.

Mødet med systemet og ønsket om et bedre sikkerhedsnet 

Det var under Elizabeths graviditet, at hendes rejse virkelig begyndte. Ønsket om mere økonomisk frihed kom som følge af, at hun var sygemeldt og derfor stiftede bekendtskab med systemet: “Jeg stiftede bekendtskab med systemet og dagpenge (...) og det at være afhængig af, at nogen kunne hjælpe mig”. 

Elizabeth oplevede eksempelvis to systemer, der sagde forskellige ting, hvilket gjorde det utroligt svært at navigere i. En proces, der på sin vis fungerede som en øjenåbner: “Hele den proces gjorde mig enorm bevidst om, hvor sårbar jeg i virkeligheden var”.

Inden sygemeldingen havde Elizabeth altid haft fuld fart på og gang i en masse projekter, men det kunne hun lige pludselig ikke. Derfor tog hun styringen i egne hænder.


“Hele det her møde med systemet gjorde bare, at jeg 100 % gerne selv ville vide; hvordan er jeg stillet, hvordan er jeg sikret, og hvad kan jeg gøre for at stå endnu bedre i fremtiden”.

- Elizabeth Nebelong

Om at opbygge et stærkt, økonomisk fundament samtidig med at opbygge en helt ny virksomhed 

De fleste selvstændige - særligt i opbygningsfasen af en virksomhed - kan nok genkende følelsen af usikkerhed. Usikkerhed over, hvad der eksempelvis står på kontoen næste måned. Det gør Elizabeth også. Men fremfor at bruge dette som en undskyldning for at undgå poster som pension og investering, har hun gjort det til en prioritering. Netop fordi hun indså, hvor vigtigt det var at opbygge et stærkt, økonomisk fundament og derved reducere sin egen sårbarhed.

Og det kan sagtens lade sig gøre at få plads til det hele, hvis blot man finder den rette opskrift. I Elizabeths tilfælde involverer det blandt andet et årsbudget, hvor der er taget højde for de svingende indkomster, hvor pengene placeres på månederne, og hvor der er afsat penge til investering - både af frie midler og i pension. I 2021 har Elizabeth haft et årligt investeringsbudget på 75.000 kr. udelukkende forbeholdt investering af frie midler. Overførsler til pensionen er således kommet ved siden af.

Så selvom det kan lyde som en næsten umulig opgave; at opbygge en virksomhed fra bunden og undvære en “normal” månedsløn, sideløbende med at man opbygger et økonomisk stærkt fundament, kan det godt lade sig gøre. Og i Elizabeth tilfælde er der altid et nyt mål for øje, når det foregående er nået.

“Næste step er at opbygge en formue, der kan give os mere frihed og som kan gøre, at vi kan arbejde på den måde, vi gerne vil”. 

Noget af det, der er fedt at høre ved Elizabeths historie, er, at det egentlig kører ret meget på skinner; det der med at spare op til fremtiden. Selvfølgelig har det taget tid at finde den rette model, der fungerede for netop deres familie, men herefter er det blot blevet en del af rutinen.


“Det er ikke en spareøvelse at snakke økonomi, det er i virkeligheden den her prioritering ift., hvordan vi kan leve det liv, vi gerne vil - nu og i fremtiden”. Elizabeth Nebelong   

- Elizabeth Nebelong

Om at sikre fremtiden med en pension - og den rigtige pension

Elizabeth og sin mand er meget bevidste om, at en stor formue og en økonomisk sikret fremtid er dét, der understøtter råderum og frihed. Derfor har noget som pension også sneget sig naturligt ind i samtalen. 

“Man kan ikke lade vær med at tænke pension, og for mig har det været noget, jeg har skubbet foran mig, fordi jeg har arbejdet freelance og været selvstændig (...), så har det ikke været lige til højrebenet”.

Elizabeth er ikke den eneste selvstændige, der har trykket på snooze-knappen, når det kommer til pension. Hun italesætter, at udskydningen i høj grad har skyldtes manglen på relevante tilbud. Som følge af en svingende indkomst havde hun nogle krav i forhold til fleksibilitet, som de “traditionelle” selskaber ikke kunne imødekomme.

“Der følte jeg, at jeg forpligtede mig til en for stor pris eller månedlig overførsel for at være med. Og der var det bare, at Heap tiltalte mig i forhold til, at jeg følte, jeg forstod, hvad det var, jeg købte. Og jeg forstod det her med, at jeg kunne lave ekstra indbetalinger”.


“Der følte jeg, at jeg forpligtede mig til en for stor pris eller månedlig overførsel for at være med. Og der var det bare, at Heap tiltalte mig i forhold til, at jeg følte, jeg forstod, hvad det var, jeg købte. Og jeg forstod det her med, at jeg kunne lave ekstra indbetalinger”.

- Elizabeth Nebelong

Fleksibiliteten og nemheden ved at lave eksempelvis en ekstraoverførsel var således en af de store årsager til, at det var en Heap-pension, valget faldt på. En anden vigtig årsag var bæredygtighed, som gennemsyrer alle Elizabeths overvejelser i forbindelse med investering. Det er et punkt, som generelt kan være svært at gennemskue, og som ofte kræver meget research. I den forbindelse fremhæver Elizabeth, at Heap også har været relativ nemt at forholde sig til. “Og der kan jeg godt lide, at Heap har et produkt, som er så ligetil, og hvor man forstår, at det også er et punkt, I gerne vil leve op til (...)”.

En lille smule er bedre end ingenting

Som selvstændig i en nystartet virksomhed er det ikke nødvendigvis en kæmpestor overførsel, man kan lave til sin pension hver måned. Men for Elizabeth ligger der en stor værdi i at starte tidligt og i at sende det rigtige signal over for sig selv. “Jeg kan ikke indbetale det helt store lige nu, da jeg stadig er i en opstartsfase (...), men det er vigtigt for mig at sende et signal til mig selv om, at jeg tager ansvar for min pension”. 

Jo før, man kommer i gang, jo mere kan dine penge nå at arbejde for dig. Og man skal ikke undervurdere, hvor meget det betyder for størrelsen på sin pension, hvilket Elizabeth er helt bevidst om:

“Det ER vigtigt at tage stilling til, og det er sjovere at tage stilling til nu, end når jeg er 50. Så det er ligesom min filosofi i det: Det er sjovere at starte med en lille smule nu”.

Vigtigheden af at starte tidligt kommer også til udtryk, da Elizabeth svarer på, hvilket råd hun ville give til sit 10 år yngre jeg: “KOM I GANG. Start med at med at investere nu. Det ville jeg godt have vidst”.

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Dine informationer

Når du skriver dig op, accepterer du, at vi må sende dig informationer om Heap.
Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!