Hvad er en ratepension?

Hvad er fordele og ulemper ved ratepension? Hvor meget må man indbetale på sin ratepension? Kan man flytte sin ratepension? Få alle svarene, og find ud af hvad den bedste ratepension er, her.

Lad os starte med at blive klogere på, hvad ratepension egentlig er. Ratepension fungerer i bund og grund lidt som at udbetale en månedsløn til dig selv, når du går på pension. 

De penge, som du udbetaler til dig selv som pensionist, optjener du, imens du er på arbejdsmarkedet. Her sparer du op hver måned ved at overføre penge fra din løn til din ratepension. Pengene på din ratepension bliver investeret med fordelagtige skatteforhold, imens du er på arbejdsmarkedet. Når du så skal på pension, kan du bruge dine opsparede penge til at give dig selv en løbende udbetaling over 10 til 30 år. 

Mens du arbejder og sparer op på din ratepension, får du fradrag for dine overførsler til din ratepension. Det betyder, at du ikke skal betale skat af dine overførsler, og du kan derfor overføre flere penge til din ratepension, end hvis du fx. ville overføre dem til en almindelig investering i aktier.

Fordele og ulemper ved ratepension

Fordele

Fradrag

Du får fradrag for dine overførsler til din ratepension. Du kan derfor populært sagt lægge det, du ville have betalt af skat på dine overførsler oven i din overførsel til din ratepension. Det betyder, at hvis du betaler 40% i skat og overfører 1000 kr. til din ratepension, så får du 400 kr. tilbage i skat, som du kan overføre til din pension og spare endnu mere op. Smart!

Lav afkastbeskatning

Afkastbeskatningen (PAL-skat) på pension er 15,3%, og det gælder også for din ratepension. Det er meget lavere end skatten på en investering i fx. aktier, som ligger på 27-42%.

Fleksibel udbetaling

Du kan selv vælge, over hvor lang tid din ratepension skal udbetales.

Konvertering

Du kan konvertere din ratepension til en "livsvarig pension" inden du går på pension, og dermed sikre dig en udbetaling resten af livet. Ratepensionen har derfor mere fleksibilitet end andre pensionstyper, da den altid kan konverteres.

Ulemper

Dine penge er låste, indtil du skal på pension

Der findes ingen gratis omgange, og sådan er det også med din ratepension. For at få fradrag for dine overførsler og en lav afkastbeskatning, låser du dine penge, indtil du skal på pension. Så hvis du skal bruge pengene, inden du skal på pension, så skal du spare op på en anden måde. PS: Man kan godt få pengene udbetalt før pensionsalderen, men i så fald tager staten 60 % i afgift.

Hvor stort et fradrag får man for indbetalinger til ratepension?

Fradraget for ratepension i 2022 er på 59.200 kr. Det betyder, at du kan indbetale 59.200 kr. til din ratepension, som du så at sige kan trække fra i skat. Fradragsloftet for ratepensionen gælder på tværs af alle ratepensioner. Så hvis du fx. har to ratepensioner, så er dit fradragsloft i alt på 59.200 kr. for begge dine to ratepensioner.

Ratepension og topskat

Hvis du er en af de danskere, som ligger over topskattegrænsen, så kan det være en god idé at indbetale til en ratepension eller bare pension generelt, da din effektive skattebesparelse vil være højere. Topskattegrænsen er på 552.500 kr. (2022) efter arbejdsmarkedsbidrag. Hvis du derfor tjener over 50.045 kr. om måneden før skat og arbejdsmarkedsbidrag, kan du spare skat ved at indbetale til din ratepension.

Hvad sker der, hvis man indbetaler for meget til ratepension?

Hvis du indbetaler for meget til din ratepension, betyder det ganske enkelt, at du ikke får fradrag for alt det, du overfører over fradragsloftet på 59.200 kr. (2022). 

Hvis du indbetaler for meget til din ratepension, kan du søge om at få pengene tilbage via Skattestyrelsen.

Her hos Heap har vi din ryg, for vi sørger nemlig automatisk for at flytte de overførsler, der overstiger fradragsloftet, til en livsvarig pension. På den måde får du fradrag for alle dine overførsler.

Hvor meget må man indbetale på ratepension?

Når du indbetaler til en ratepension, vil der altid være en begrænsning på, hvor meget du maksimalt må indbetale for at få det fulde skattefradrag. Det betyder, at du maksimalt kan indbetale 59.200 kroner på en ratepension for at få fuldt fradrag

Hvad er forskellen på ratepension og livsvarig pension?

Der er to store forskelle på ratepension og livsvarig pension. Den ene er, når du indbetaler, og den anden er, når du i sidste ende skal have opsparingen udbetalt.

Når du indbetaler til en ratepension, kan du maksimalt indbetale 59.200 kr. (2022) for at få fuldt fradrag. Med en ratepension får du, som tidligere beskrevet, opsparingen udbetalt i rater over en periode på mellem 10 og 30 år, og der betales almindelig indkomstskat af udbetalingerne. Dermed er du sikret en fortsat løbende indtægt, når du engang ikke længere er aktiv på arbejdsmarkedet. 

Når du overfører til en livsvarig pension, er der ingen begrænsninger på, hvor meget du må indbetale for at få fuldt skattefradrag. Når du har en livsvarig pension, fortsætter udbetalingerne, lige så længe du lever, og du skal kun betale almindelig indkomstskat af udbetalingerne. Du får dermed tryghed for din indkomst hele livet - også hvis du lever meget længe.

Hvordan fungerer ratepensionen i Heap?

Hos Heap får du automatisk en ratepension med overløb til en livsvarig pension. Når du begynder at overføre til din pension, sætter vi automatisk først dine penge ind på din ratepension, indtil dit fradrag for din ratepension er brugt op. Derefter ryger pengene videre ind på din livsvarige pension. Det giver dig størst mulig fleksibilitet, samtidig med at du får mest muligt i fradrag. Det sker helt automatisk, så du behøver slet ikke gøre noget selv.

Skal du flytte din pension til Heap eller andet selskab?

Hos Heap kan du altid flytte din ratepension til et andet selskab. Og ønsker du at flytte til Heap, hjælper vi dig altid på vej. Flytningen skal dog også godkendes af dit nuværende selskab, Generelt giver det mening at samle dine pensioner ét sted for at spare omkostninger og for at bevare de rettigheder, som følger med pensionsordningen.

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!