Hvordan fungerer de forsikringer, du kan få med i din pension?

Det kan være svært at finde ud af, hvad de forskellige forsikringer som livsforsikring, tab af erhvervsevne forsikring, kritisk sygdom forsikring og sundhedsforsikring dækker for og hvilke, der passer bedst til dig.

Her kan du læse lidt mere om de forskellige forsikringer, og hvad du skal være opmærksom på, når du vælger de bedste forsikringer til dig.

Forsikringer, som giver ro og støtter dig i dit arbejdsliv

Generelt kan man sige, at de forsikringer, du kan tegne i forbindelse med din pension, støtter dig igennem dit arbejdsliv - både med behandling, hvis du skulle få psykiske eller fysiske problemer løbende eller med udbetalinger, hvis du skulle få en alvorlig sygdom, miste din evne til at arbejde eller miste livet. Det er forsikringer, som dækker dig for ting, som ikke er rare at tænke på. Men er uheldet ude, er det rart, at du eller dine efterladte er godt dækket, så I undgår at skulle tænke på behandling og økonomi, når livet bliver rigtig svært.

Heap forsikringer

I Heap er dine forsikringer også fleksible

  • Vælg kun de forsikringer, du har brug for
  • Vælg det beløb, du gerne vil dækkes for
  • Ændr dine forsikringer, når dit liv ændrer sig

Se Heaps forsikringer

Hvad er en livsforsikring?

En livsforsikring dækker dine efterladte, hvis du skulle dø for tidligt, og er en god økonomisk hjælp, for at kunne opretholde den samme levestandard mens livet er svært. Du skal derfor ikke bekymre dig om dine efterladtes økonomi, og om de skal gå fra hus og hjem, hvis du ikke længere er her.

Hvilken dækning skal jeg vælge?

Når du skal vælge dækningsbeløbet for din livsforsikring, er der tre ting, som er vigtige: 1) Har du en partner? og 2) Har du børn? 3) Har du gæld?

Når man deler livet med en partner, som du måske også har børn sammen med, kan livsforsikringen være med til at sikre, at de kan leve det samme liv, som I lever i dag, hvis uheldet skulle være ude og du skulle dø. Det er specielt relevant, hvis du tjener betydeligt mere end din partner.

Din/jeres fælles gæld kan også have betydning på størrelsen på din livsforsikring. Hvis I fx har fælles gæld, og du tjener 70% af jeres samlede indkomst, skal du sørge for at dække dine efterladte, så de kan afbetale din del af gælden (70% af den samlede gæld), for at undgå, at dine efterladte skal gå ned i levestandard. Hvis du på den anden side som enlig ejer en bolig, kan banken også kræve, at du opretter en livsforsikring for at dække en betydelig del af gælden.

Læs om Heaps Livsforsikring

Hvad er en forsikring mod visse kritiske sygdomme?

En forsikring mod visse kritiske sygdomme bliver udbetalt som en engangssum, hvis man får en specifik alvorlig sygdom. Forsikringen kan fjerne bekymringen om din økonomi i en tid, hvor du enten skal lave om i dit hjem, eller skal bruge din tid på at blive behandlet.

Hvilken dækning skal jeg vælge?

Dit behov afhænger meget af, hvor højt dit forbrug er, og om du har en eksisterende opsparing, som du kan bruge af, hvis du skulle få en alvorlig sygdom. Det giver ofte mening at dække 3-6 måneder af dit forbrug, så du ikke skal bekymre dig om økonomien midt i et intensivt behandlingsforløb mod din kritiske sygdom.

Læs om Heaps kritisk sygdom-forsikring

Hvad er en sundhedsforsikring?

Med en sundhedsforsikring kommer du forrest i køen og får hurtig behandling, hvis du oplever fysiske eller psykiske problemer, fx. ondt i ryggen, smerter i knæet, stress eller dundrende hovedpine igennem længere tid. Forsikringen sikrer dig også genoptræning og adgang til speciallægebehandling.

Sundhedsforsikringen er rigtig god at have, hvis du gerne vil sikre dig, at du kan komme hurtigt tilbage på arbejde, hvis du også skulle blive ramt af nogle af de arbejdsskader, som mange oplever i større eller mindre omfang i løbet af et helt arbejdsliv.

Skal jeg vælge dækning?

Nej, en sundhedsforsikring kan vælges som tilvalg til en fast pris. Når du er dækket med sundhedsforsikringen, får du adgang til en bred vifte af behandlinger til en værdi op til 1,5 mio. kr.    

Læs om Heaps sundhedsforsikring

Hvad er tab af erhvervsevne forsikring?

En forsikring mod tab af erhvervsevne dækker dig, hvis du mister evnen til at arbejde. Du får en månedlig udbetaling fra dit forsikringsselskab, som erstatning for din indtægt, fordi du varigt eller i en længere periode mister evnen til kunne arbejde.

Hvilken dækning skal jeg vælge?

Den første ting du skal overveje er, om du ønsker at være afhængig af det offentlige. Når du mister evnen til at arbejde, har du mulighed for at søge om hjælp fra det offentlige. For enlige ligger den offentlige understøttelse på ca. 140.000 til 230.000 kr. (2021) om året. Understøttelsen er afhængig af din civilstatus, og om du er forsørger. Topdanmark modregner altid evt. offentlige ydelser.

Derefter skal du overveje, hvilket liv du forestiller dig at leve, hvis det skulle ske, at du ikke længere kan arbejde. Det liv du forestiller dig, er afgørende for det dækningsbeløb, du har brug for. Mange af vores kunder overvejer om de skal rejse helt så meget, gå ligeså meget ud og spise, eller om de skal bo helt inde i byen, hvor boligudgifterne typisk er meget høje.

Generelt kan man sige, at de fleste dækker sig på mellem 40-80% af deres nuværende indtægt. Jo højere din dækning er, jo tættere vil du være på at opretholde din nuværende livsstil. Hvis du vil regne den offentlige understøttelse med, kan du trække den fra det beløb, du har brug for i tab af erhvervsevne-forsikring.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Tab af erhvervsevne forsikringer kan være meget forskellige, og det er derfor vigtigt at du tjekker, hvordan forsikringen dækker dig, inden du opretter den.

Erhvervsevne: Der er forskel på, hvornår forsikringen dækker. Nogle forsikringer dækker allerede fra 50% tab af erhvervsevne, mens andre forsikringer først dækker fra 2/3 tabt erhvervsevne. Jo tidligere forsikringen dækker, jo bedre er den - det har dog også indvirkning på prisen. Vores tab af erhvervsevne-forsikring dækker fra 50% tabt erhvervsevne.

Karensperiode: Karensperioden bestemmer, hvornår du begynder at få din månedlige udbetaling efter, at du er blevet syg og kan variere fra 3-18 måneder. Jo lavere din karensperiode er, jo mindre skal du tære på opsparingen, inden du begynder at få dine månedlige udbetalinger. Vores tab af erhvervsevne-forsikring karensperiode er 3 måneder.

Hjælp til det offentlige: Det kan være lidt af en jungle, at navigere i de offentlige ordninger, krav og tilbud. Du kan få hjælp til at styre det offentlige igennem nogle forsikringsordninger.

Ekstradækning: Hvis du er i ressource- eller jobafklaringsforløb i det offentlige, bliver dine udbetalinger fra en tab af erhvervsevne forsikring modregnet, og du vil derfor opleve et fald i månedlig udbetaling, med mindre din forsikring har en ekstradækning tilknyttet.

Dækningsperiode: Tab af erhvervsevne forsikringer dækker typisk til man skal på pension. Nogle forsikringer har dog en betydelig kortere dækningsperiode (helt ned til et år). Hvis dækningsperioden er 1 år, så er du kun dækket i løbet af det år - også selvom du mister din erhvervsevne for resten af livet.

Læs om Heaps tab af erhvervsevne

I tvivl om hvad du skal vælge?

Book et gratis møde med os og lad os hjælpe dig med at finde de forsikringer, du har brug for.

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!