Hvornår kan jeg gå på pension?

Hvornår kan man gå på pension? Det er helt klart et af de spørgsmål, vi oftest får, når vi taler med folk. Og svaret er faktisk ret enkelt: Det kan du selv være med til at bestemme.

Sådan bestemmer du selv, hvornår du kan gå på pension

Hvornår du kan gå på pension afhænger ganske simpelt af to ting: Hvordan vil du gerne leve som pensionist, og hvor mange penge skal du bruge for at kunne leve sådan?

Helt enkelt handler det om at gøre op med sig selv, hvilket liv du gerne vil leve, når du ikke længere skal arbejde. Det lyder simpelt, men det kan være en svær øvelse - især når du skal til at sætte prislapper på alle de ting, som udgør det gode liv for dig. 

3 trin til at finde ud af, hvornår du kan gå på pension:

1. Sæt en prislap på det liv, du gerne vil leve

Dette er den sværeste øvelse, men også den absolut vigtigste, når du skal finde ud af, hvornår du kan gå på pension.

Tag ét skridt ad gangen, og stil dig selv nogle af disse spørgsmål:

  • Hvordan vil du gerne bo? Skal du for eksempel bo i en større eller mindre bolig end i dag? Måske er børnene flyttet hjemmefra, og det er tid til at sælge din ejendom og flytte i en lejebolig? Måske ser du helst, at din alderdom foregår i et hus på landet eller i en lejlighed midt i byen?

  • Hvordan ser dit forbrug ud som pensionist? Holder du af at spise ude og tage på rejser? Har du en hobby, du gerne vil bruge mere tid på? Hvor meget skal du bruge på at forkæle eventuel partner, børn og børnebørn?

Vi ved godt, at det kan være svært at sætte prislapper på noget, der for mange mennesker ligger langt ude i fremtiden. En tommelfingerregel er, at hvis du gerne vil leve nogenlunde som i dag, så har du brug for cirka 60-80% af din nuværende indtægt for at beholde din levestandard som pensionist.

2. Find ud af, hvor mange penge du har nu, og hvor meget du kan investere til fremtiden

Nu er det tid til at finde ud af, hvor mange penge du allerede har sparet op, og hvor mange penge du kan sætte til side hver måned.

  • Når du skal finde ud af, hvor mange penge du har, skal du kigge på flere ting: din eventuelle friværdi i din ejendom, din opsparing, dine eventuelle investeringer i eksempelvis aktier og din nuværende pensionsopsparing. 

  • Kig også på, hvor mange penge du alligevel sparer op hvert år, som ikke går til ferie, bolig og andet forbrug.

3. Brug tallene til at se, hvor meget du mangler for at kunne gå på pension

Nu skal du have den store regnemaskine frem for at finde ud af, hvornår du har sparet nok penge op til, at du kan gå på pension og stadig leve det liv, du gerne vil. For at gøre det nemt for dig, har vi lavet en pensionsberegner, som du finder herunder.

  • Hvis vi ser bort fra alle de tekniske detaljer som investering, skat og pensionstyper, så kunne et simpelt regnestykke lyde som følgende: Du har fundet ud af, at du skal bruge 25.000 kr. før skat hver måned som pensionist for at have en levestandard, som du vil være tilfreds med. I gennemsnit lever de fleste danskere 15-20 år som pensionister, hvis man går på pension som 65-årig, så i det her tilfælde vil det kræve, at du sparer mellem 4.500.000 kr. og 6.000.000 kr. op i løbet af dit arbejdsliv.

Nu er der bare tilbage at regne på, hvordan du lukker hullet mellem, hvad du har, og hvad du har brug for, for at gå på pension.

En tommelfingerregel er, at hvis du gerne vil leve nogenlunde som i dag, så har du brug for cirka 60-80% af din nuværende indtægt for at beholde din levestandard som pensionist.

Prøv vores beregner

Se, hvor meget du skal lægge til side for at kunne gå på pension ved en bestemt alder

Se .

Din udbetaling som pensionist
0 kr./md.
Samlet opsparing ved pension
0 kr.
3.000.000 kr.1.500.000 kr.0 kr.
18 år93 år

Men jeg skal også leve godt nu. Hvordan skal jeg nogensinde få sparet millioner op?

Det er her, at et pensionsselskab som Heap kommer ind i billedet. Vi hjælper dig med at optimere din pensionsopsparing, så pengene ikke bare står stille på en konto, hvor de i realiteten "sover". Vi hjælper dig med at holde styr på faktorer som investering, pensionstyper, pensionsalder og skatteoptimering, så din opsparing får de bedste vilkår for at blive så stor som mulig, inden du går på pension.

Kom i gang med din pension på 10 minutter

Få styr på din pensionsopsparing med Heap på kun 10 minutter

1. Opret en profil

Fortæl os lidt om dig selv og din økonomi

2. Få skræddersyet din pension

Du vælger hvilken bæredygtig retning, vi skal investere i, og så sammensætter vi din pension

3. Klar, parat, Heap

Godkend med NemID, og så har du en pensionsopsparing

Andre gode (men tekniske) detaljer

Pension er komplekst, og herunder har vi samlet nogle af de andre ting, det også kan betale sig at være opmærksom på, når det gælder om at bestemme sin pensionsalder. 

Husk renters rente

Når du investerer dine penge i en pensionsopsparing hos Heap, vil du løbende få et afkast. Det afkast bliver geninvesteret på din pension, som så gerne skulle give yderligere afkast. Det betyder, at du i år 2 også får afkast af det afkast, du fik i år 1. Det kalder man “renters rente-effekten”, og den har stor betydning for, hvor meget din investering vokser. 

Når du skal regne ud, hvordan du bedst opnår dit mål om at gå på pension, skal du derfor huske at regne renters rente med, da det kommer til at være en betydelig del af din opsparing. Jo tidligere du starter med din pension, jo mindre skal du i princippet spare op, da du får mere “foræret” af renters rente-effekten.

Pension fra det offentlige

Som borger i Danmark, har du p.t. ret til folkepension og eventuelle andre offentlige tillæg. Hvis vi tager udgangspunkt i grundbeløbet for folkepensionen, så er det i 2022 på 6.547 kr./md. 

Det lyder ikke af meget, men hvis man, som i vores eksempel ovenfor, skal bruge 25.000 kr./md. for at opretholde sin levestandard, så kan man trække de 6.547 kr. fra, således at man selv kun skal stå for at spare op til en udbetaling på ca. 18.500 kr./md. 

Man kan altid spekulere over, om vi kommer til at have en folkepension i fremtiden. Det kan vi desværre ikke forudse. Men det kan være en god idé at spare tilstrækkeligt op, så man i hvert fald ikke er afhængig af folkepensionen.

Planlægning af hvilke penge, som du skal bruge først

Mange danskere vil, når de gå på pension, have en blanding af forskellige værdier sparet op. Mange vil have en opsparing i frie midler, en pensionopsparing, samt have ret til folkepension og eventuelle andre offentlige ydelser. Nogle vil også have investeret i aktier eller en ejendom med friværdi. 

Pension og folkepensionen er bundet op på folkepensionsalderen, som bestemmer, hvornår du kan begynde at få udbetalt offentlige ydelser, samt få din opsparede pension udbetalt uden at skulle betale en ekstra afgift til staten. 

Når du skal planlægge, hvor pengene, der skal finansiere din pension, skal komme fra, kan du med fordel bruge af dine andre depoter først. Har du eksempelvis overskud fra dine aktier - eller anden opsparing - kan du bruge disse midler som en tidlig pensionsopsparing og derved undgå et potentielt strafgebyr for at hæve din pension for tidligt.

Hvad er din folkepensionsalder?

Folkepensionsalderen er vigtig, fordi den bestemmer, hvornår du kan få folkepension, og hvornår du kan få din pension udbetalt uden at skulle betale en ekstra afgift til staten. Pensionsalderen bliver løbende hævet ved lov, fordi vi generelt lever længere. 

Danskere, som går på pension i 2022, kan gøre det som 67-årige. Folketinget har dog vedtaget, at pensionsalderen løbende stiger til 69 år i 2035. Det forventes også, at pensionsalderen vil stige yderligere, så hvis du eksempelvis er 35 år i dag, kan du først regne med at modtage folkepension fra du bliver 72,5 år. 

Hvornår kan man få udbetalt sin pension?

Folkepensionsalderen er vigtig i forhold til, hvornår du også kan få din egen pension udbetalt. Din pension vil dog have en “udbetalingsrettighed” i beskrivelsen, som bestemmer hvornår du kan få dine penge ud. 

Hvis man opretter en pension i dag, bliver den oprettet med en udbetalingsrettighed på 3 år. Det vil sige, at du kan starte udbetalingerne 3 år inden folkepensionsalderen. Hvis du har oprettet en pension før 1. januar 2018, så kan du have en udbetalingsrettighed på 5 år og dermed starte udbetaling på din pension 5 år før din folkepensionsalder. Hvis du samler dine pensioner, når du opretter en pension hos Heap, vil du ofte kunne flytte denne rettighed med videre til din Heap-pension.

Vil du vide mere? Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Når du skriver dig op, accepterer du, at vi må sende dig informationer om Heap®.

Heap®
en Topdanmark-partner

Heap® er skabt i tæt samarbejde med et af landets største forsikrings- og pensionsselskaber, Topdanmark. Vi er ret nye, så det er godt at have en partner med over 100 års erfaring.

Det betyder også, at det ikke er Heaps teknologinørder, dataeksperter og designere, der investerer dine penge - det gør Topdanmark Kapitalforvaltning. Heldigvis.