Hvornår kan jeg gå på pension?

Hvornår kan man gå på pension? I teorien kan du gå på pension, når du vil. Men det kræver selvfølgelig, at du har sparet nok penge op til at kunne leve det liv, du gerne vil. For mange gælder det, at de kan gå på pension, når de har nået alderen, hvor de kan få udbetalt enten folkepension eller efterløn.

Du kan gå på folkepension, når du er....

Når man spørger om, hvornår man kan gå på pension, er der mange, som i virkeligheden spørger om, hvornår de kan gå på folkepension. Folkepensionsalderen bliver gradvist forhøjet i takt med, at vi også lever længere tid. Så jo yngre du er, jo senere kan du gå på folkepension. Hvis du scroller lidt længere ned, kan du i skemaet se, hvornår du kan gå på folkepension.

Hvad med efterlønnen?

Det er din a-kasse, der udbetaler efterløn, og for at være berettiget skal du opfylde nogle bestemte kriterier. Det er altså ikke alle, der kan gå på efterløn. I 2022 er efterlønsalderen 63 1/2 år, men den er gradvist stigende - ligesom pensionalderen.

Du kan i teorien gå på pension, når du vil

Selvom du har en officiel folkepensionsalder, er den ikke altafgørende for, hvornår du kan gå på pension. I teorien kan du gå på pension, når du vil. Både før og efter folkepensionsalderen. Der er dog regler for, hvornår du tidligst kan få udbetalt din private pensionsopsparing uden gebyrer. Du kan normalt få din pension udbetalt 3 år før din folkepensionsalder. Hiver du den ud før da, skal du betale et strafgebyr på 60 %.

Overvejer du at gå på pension - hvad end det er før folkepensionsalderen eller ej - bør du overveje, om din økonomi kan holde til, at du ikke arbejder. Hvordan vil du gerne leve som pensionist, og hvor mange penge skal du bruge for at kunne leve sådan?

Helt enkelt handler det om at gøre op med sig selv, hvilket liv du gerne vil leve, når du ikke længere skal arbejde. Det lyder simpelt, men det kan være en svær øvelse - især når du skal til at sætte prislapper på alle de ting, som udgør det gode liv for dig. 

3 trin til at finde ud af, hvornår du kan gå på pension:

1. Sæt en prislap på det liv, du gerne vil leve

Dette er den sværeste øvelse, men også den absolut vigtigste, når du skal finde ud af, hvornår du kan gå på pension.

Tag ét skridt ad gangen, og stil dig selv nogle af disse spørgsmål:

  • Hvordan vil du gerne bo? Skal du for eksempel bo i en større eller mindre bolig end i dag? Måske er børnene flyttet hjemmefra, og det er tid til at sælge din ejendom og flytte i en lejebolig? Måske ser du helst, at din alderdom foregår i et hus på landet eller i en lejlighed midt i byen?
  • Hvordan ser dit forbrug ud som pensionist? Holder du af at spise ude og tage på rejser? Har du en hobby, du gerne vil bruge mere tid på? Hvor meget skal du bruge på at forkæle eventuel partner, børn og børnebørn?

Vi ved godt, at det kan være svært at sætte prislapper på noget, der for mange mennesker ligger langt ude i fremtiden. En tommelfingerregel er, at hvis du gerne vil leve nogenlunde som i dag, så har du brug for cirka 60-80% af din nuværende indtægt for at beholde din levestandard som pensionist.

2. Find ud af, hvor mange penge du har nu, og hvor meget du kan investere til fremtiden

Nu er det tid til at finde ud af, hvor mange penge du allerede har sparet op, og hvor mange penge du kan sætte til side hver måned.

  • Når du skal finde ud af, hvor mange penge du har, skal du kigge på flere ting: din eventuelle friværdi i din ejendom, din opsparing, dine eventuelle investeringer i eksempelvis aktier og din nuværende pensionsopsparing. 
  • Kig også på, hvor mange penge du alligevel sparer op hvert år, som ikke går til ferie, bolig og andet forbrug.

3. Brug tallene til at se, hvor meget du mangler for at kunne gå på pension

Nu skal du have den store regnemaskine frem for at finde ud af, hvornår du har sparet nok penge op til, at du kan gå på pension og stadig leve det liv, du gerne vil. For at gøre det nemt for dig, har vi lavet en pensionsberegner, som du finder herunder.

  • Hvis vi ser bort fra alle de tekniske detaljer som investering, skat og pensionstyper, så kunne et simpelt regnestykke lyde som følgende: Du har fundet ud af, at du skal bruge 25.000 kr. før skat hver måned som pensionist for at have en levestandard, som du vil være tilfreds med. I gennemsnit lever de fleste danskere 15-20 år som pensionister, hvis man går på pension som 65-årig, så i det her tilfælde vil det kræve, at du sparer mellem 4.500.000 kr. og 6.000.000 kr. op i løbet af dit arbejdsliv.

Nu er der bare tilbage at regne på, hvordan du lukker hullet mellem, hvad du har, og hvad du har brug for, for at gå på pension.


En tommelfingerregel er, at hvis du gerne vil leve nogenlunde som i dag, så har du brug for cirka 60-80% af din nuværende indtægt for at beholde din levestandard som pensionist.
       

Prøv vores beregner

Se, hvor meget du skal lægge til side for at kunne gå på pension ved en bestemt alder

Men jeg skal også leve godt nu. Hvordan skal jeg nogensinde få sparet millioner op?

Det er her, at Heap kommer ind i billedet. Vi hjælper dig med at optimere din pensionsopsparing, så pengene ikke bare står stille på en konto, hvor de i realiteten "sover". Vi hjælper dig med at holde styr på faktorer som investering, pensionstyper, pensionsalder og skatteoptimering, så din opsparing får de bedste vilkår for at blive så stor som mulig, inden du går på pension.

Få styr på din pensionsopsparing med Heap på kun 10 minutter

1. Opret en profil

Fortæl os lidt om dig selv og din økonomi

2. Få skræddersyet din pension

Du vælger hvilken bæredygtig retning, vi skal investere i, og så sammensætter vi din pension

3. Klar, parat, Heap

Godkend med NemID, og så har du en pensionsopsparing

Kom i gang

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Dine informationer

Når du skriver dig op, accepterer du, at vi må sende dig informationer om Heap.
Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!