Skal jeg gøre noget, når min opsparing falder i værdi?

2022 har indtil videre ikke været et særlig godt investeringsår for alle os med en pensionsopsparing. Når man logger ind og ser, hvordan det står til, og der pludselig står et minus-afkast, tænker mange, at man bør gøre noget ved det.

Hvis du er en af dem, som bliver lidt nervøs, når du ser, at din pension er faldet i værdi, så læs med her. Vi giver nemlig vores 3 gode grunde til, at du ikke skal gå i panik og bare fortsætte, som du plejer.

Det er helt normalt, at markedet også har perioder, hvor det går ned 

Når man sidder og følger med dagligt eller ugentligt i et marked, som lige nu er meget rødt, kan fremtiden for ens pension se ret sort ud, og man kan instinktivt få lyst til at sælge sin investering for ikke at tabe flere penge end højst nødvendigt. Det er dog her, at man skal have lidt is i maven. 

Hvis man zoomer en lille smule ud på afkastgrafen, så ser situationen nemlig helt anderledes ud. Det nuværende fald er ikke særlig stort i forhold til den stigning, vi har set de sidste mange år. Hvis man fx kigger på det danske C25-indeks, som er samlingen af de 25 største børsnoterede, danske virksomheder, så er indekset faldet -15,50% den sidste måned. Det lyder måske af meget, men det skal sammenholdes med, at indekset over de sidste 5 år er steget 56,96%. 

En af de mest kendte investorer i verden, Warren Buffet, skulle efter sigende have skrevet til sine investorer i en årsberetning, at firmaets yndlingsperiode at have en aktie i var for altid. Lektionen i det er, at man ikke skal gå i panik, når markedet går ned.

Investeringseksperterne har styr på din pension

Som en del af Heap har du Topdanmarks erfarne investeringseksperter til at styre din pension. Det betyder, at de konstant overvåger din pension og optimerer den i forhold til, at du får det bedst mulige afkast på din pension for en begrænset risiko. Det betyder også, at selvom eksempelvis C25-indekset har tabt -9,88% i januar 2022, så har Heaps 4 investeringsretninger “kun” tabt mellem -2,91% og -3,60%. Det må siges at være en del lavere. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om din pension, da du har Topdanmarks erfarne investeringseksperter i ryggen, som håndterer din pension og løbende optimerer den.

Pension er en langsigtet investering

Pension er en meget langsigtet investering, som først skal bruges, når du skal på pension. I perioden indtil du skal det, bliver din pension investeret med en relativ høj risikoprofil. Jo højere risiko der er i dine investeringer, jo bedre afkast har du også mulighed for at få. Og så længe der er lang tid til, at du skal på pension, er det det bedste at gøre. Det betyder også, at der vil være perioder, hvor din pension vil have et negativt afkast, men det betyder ikke så meget, når du alligevel ikke skal bruge pengene lige nu.

I Heap styrer vi automatisk din risiko, og vi flytter automatisk dine investeringer til mere sikre investeringer, jo tættere du kommer på din pensionsalder. Jo dårligere du har det med store udsving, jo tidligere flytter vi dine investeringer, så du ikke skal ligge vågen om natten over, hvordan det går med din pension. 

Hvad skal jeg så gøre? 

Som udgangspunkt skal du ikke gøre noget anderledes, men fortsætte som du gjorde, inden markederne begyndte at falde. Der findes nogle forskellige strategier for at håndtere fald på markederne. Nogle "kigger væk" og undgår at følge med i perioder med fald. Andre kigger på en længere periode for at minde dem selv om, at det bare er midlertidigt. 

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Dine informationer

Når du skriver dig op, accepterer du, at vi må sende dig informationer om Heap.
Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!