Tilbagebetaling af SU kan ramme dig! Sådan undgår du at miste dine penge

Har du tjent for meget og skal betale SU tilbage? Eller er du nervøs for, at det kan ske for dig?

Hvad hvis vi fortalte dig, at du ved at oprette en ny konto kan få alle dine problemer med SU-tilbagebetaling til at forsvinde og endda tjene penge på det? Interesseret? Så læs med her, hvor du kan lære mere om SU-tilbagebetaling, og få en direkte genvej til din nye yndlingskonto. Tro det eller ej, vi taler om en pensionsopsparing. 

Spørgsmålene er mange, når man får den opsigtsvækkende besked på e-boks fra “Uddannelses- og forskningsstyrelsen“, om at man har oversteget sit årsfribeløb og dermed har sat sig i gæld til staten. Mange tjener mere, end SU-loftet tillader, og nogle ved det godt, mens andre står tilbage som et spørgsmålstegn efter beskeden. Uanset hvilken af de to typer du er, sætter dette ofte nogle relevante tanker og spørgsmål på dagsordenen. Vi vil i denne artikel hjælpe dig med at forstå SU-tilbagebetalingen bedre og give dig en direkte løsning på at undgå tilbagebetaling. Læs med, så hopper vi direkte til det (tip: hvis du kender svarene på de første generelle spørgsmål, så hop direkte til bunden for at finde løsningen).

Hvor meget må man tjene ved siden af sin SU?

Lad os starte fra toppen, for hvor meget må man egentlig tjene ved siden af sin SU? Det beløb, du må tjene ved siden af SU’en, går under navnet “årsfribeløb”. Årsfribeløbet er sammensat af 12 “månedsfribeløb”, som tilsammen er de penge, du må tjene om året. 

Der er forskellige såkaldte “satser”, alt efter din situation. Men går du på en videregående uddannelse som f.eks. en universitetsuddannelse, erhvervsakademiuddannelse eller andet, så ligger satsen i år (2022), på 13.876 kr. pr. måned. Skåret ud i pap, betyder det altså, at 13.876 kr. er det beløb, du må tjene før skat hver måned i løbet af året, imens du stadig får udbetalt SU. 

Det er vigtigt at have i mente, at de 13.876 kr. er en rettesnor at gå efter hver måned. Det betyder ikke så meget, om du tjener 30.000 kr. én måned og 0 kr. en anden. Det, der tæller, er det beløb, som du årligt ikke må overstige, hvis du vil undgå tilbagebetaling af din SU. Det ser du her:

Således må du i 2022 ikke tjene mere end 166.512 kr. ved siden af SU'en. Skulle du nu alligevel gå hen og overstige dette beløb, når året er omme, får du altså en direkte billet til tilbagebetaling af SU’en.

Hvis du skulle sidde og være i tvivl om, hvorvidt du har tjent for meget, eller har brug for at holde bedre styr på, om du er ved at ramme loftet, så har Skatteguiden udviklet SU-trackeren. SU-trackeren kan hjælpe studerende som dig selv, der modtager SU, med at holde styr på, hvor meget man må tjene ved siden af studiet. SU-trackeren henter automatisk indkomstdata til at beregne den såkaldte “egenindkomst”, så du løbende kan holde øje med din indkomst. Derudover hjælper den dig med, hvornår det skatteteknisk bedst kan betale sig at overføre til pensionen.

Så er det slut med at sidde og holde styr på din indkomst fra dit studiejob i et regneark, da du nu nemt kan få indblik i disse data, når du forbinder Skatteguidens app med din skattemappe. 

Men sidder du nu alligevel og tænker: Er det hele SU’en, der skal tilbage, eller går det ud over min løn? Så frygt ej, vi går direkte videre til emnet nu.

Hvor meget skal man betale tilbage, hvis man har oversteget årsfribeløbet?

Nå, nu kommer vi til den seriøse del. Hvor meget skal man så betale tilbage, hvis man kommer til at tjene for ved siden af SU’en? Og hvad skal man betale tilbage - løn eller SU? 

Svaret er forholdsvis simpelt. Det beløb, du skal betale tilbage, er det, du har tjent ud over dit maksimale årsfribeløb. Jeg håber, du kan ånde lettet ud nu. Du skal nemlig ikke nødvendigvis tilbagebetale hele din SU. Har du for eksempel et årsfribeløb på 13.876 kr. per måned i et år, men har tjent 15.000 kr. om måneden hele året, så skal du betale 14.432 kr. tilbage inkl. 7% i fast tillæg. 

Sådan slipper du for at tilbagebetale din SU!

Nå, nu har vi vist fået dækket det grundlæggende, og du burde have en meget god forståelse for tilbagebetaling af SU nu. Men du sidder måske stadig tilbage med en lidt bitter følelse i maven, for hvem har lyst til at betale hårdttjente penge tilbage? Millionspørgsmålet lyder derfor: Hvordan slipper jeg for at betale SU’en tilbage? Lad os runde de 3 veje, du kan vælge, hvis du vil undgå at betale SU tilbage. Hint - Det er nu, den nye konto kommer ind i billedet.

  • Du kan først og fremmest vælge at skære ned i dine arbejdstimer, så din samlede årsindtægt falder, og du ikke længere tjener for meget. Ganske simpelt, men måske ikke lige det, der ligger øverst på ønskelisten, hvis du sidder med et fuldtidsjob. Nedenfor kommer der nogle bedre forslag til dig.
  • Anden mulighed, er at du kan vælge at bruge færre SU-klip. Altså fravælge SU i nogle måneder og dermed få dit fribeløb før skat til at stige. En super fin mulighed, hvis du fx arbejder fuldtid over sommerferien og ellers arbejder deltid resten af året. 
  • Den tredje og sidste mulighed inkluderer den nye konto, vi har talt lidt om tidligere. En af de mest geniale måder, du kan undgå at betale SU tilbage, er nemlig ved at overføre dine penge til en pensionsordning og derved lade dine penge vokse sig endnu større, uden at du behøver løfte en finger. På den måde er der flere penge til din fremtid. 

Lad os dykke lidt mere ned i mulighed nummer 3. Det kan nemlig lyde noget så voksent og uoverskueligt at skulle starte en pensionsopsparing - og så for at undgå SU-tilbagebetaling. Sandheden er, at det slet ikke er så besværligt, som du nok tænker. 

Men hvordan kan det være, at en pension vil spare dig for SU-tilbagebetalinger? Hvad har det med hinanden at gøre?

Svaret er, at pensionsindbetalinger giver dig et højere fradrag. Du undgår altså at betale din SU tilbage, hvis du sætter det overskydende beløb ind på en pensionsopsparing. Dit fradrag bliver på den måde højere, og du kan dermed tjene flere penge uden at skulle betale noget tilbage. Her hos Heap samarbejder vi med Skatteguidens SU-tracker, da den kan hjælpe dig med at holde godt styr på, hvornår det giver mening at betale ind på en pensionsopsparing. Du kan læse mere om SU-trackeren her.

Hvordan gør man så helt praktisk?

Mange arbejdspladser er i forvejen tilknyttet en pensionsudbyder, og hvis dette er tilfældet, betaler du allerede selv til pension gennem din løn. Hvis du gør det, er alt du skal gøre at bede din arbejdsgiver om at sætte flere penge ind på din pension hver måned. 

Hvis ikke din arbejdsgiver er tilknyttet en pensionsopsparing - hvilket også er tilfældet mange steder - skal du oprette din egen. Denne proces er ikke så indviklet, som du tror. Der findes i dag flere løsninger, der giver dig mulighed for at få en personlig pension. En simpel og gennemsigtig løsning som Heap kunne her været et godt bud for dig. Vores mission er at gøre pension enkel, fleksibel og bæredygtig, så du kan investere dine penge uden bekymringer. 

Det vigtigste, du skal huske på, når det kommer til at undgå at betale SU tilbage, er, at pengene skal sættes ind af din arbejdsgiver. Dette er en regel fra SU-kontorets side, for at du kan få dit fradrag og undgå tilbagebetalingen. Dette er dog ikke unormalt på arbejdspladser, så tag du roligt en snak med den, der udbetaler din løn, og få dem til at overføre til din pension direkte fra din løn.

Ekstra fordele ved at sætte din SU-tilbagebetaling ind på pensionsopsparingen

Udover den åbenlyse fordel, der er ved at sætte SU-tilbagebetalingen ind på en pensionsopsparing, findes der også en anden rigtig god grund til at lade sine penge blive der. Du vil tjene penge på dine penge. Pensionsopsparingen er nemlig ikke bare en opsparing, som den du måske har på en konto i banken. Pensionsopsparingen bliver investeret og vokser sig større. 

De penge, du har stående på pensionsopsparingen, bliver hvert år investeret. Så hver dag får du et afkast på de penge, der er investeret. Afkastet på disse investeringer vil få din opsparing til at stige, og jo flere penge du har på din opsparing, jo større er din investering, og jo flere penge vil du, år efter år, tjene til din fremtid.

Lige meget hvilken pensionsudbyder du vælger, bliver dine penge investeret. Her hos Heap investerer vi 100 % bæredygtigt, og du har tilmed mulighed for at vælge hvilken retning, dine penge skal investeres i.

Kan man få udbetalt sin pensionsopsparing?

Dette spørgsmål hører vi ofte fra studerende, der overvejer at sætte SU-tilbagebetalingen ind på en pensionsopsparing. Svaret er ja, du kan godt trække pengene ud af din pensionsopsparing, men du skal være opmærksom på, at staten tager et strafgebyr på 60%, for at man gør det. Du vil altså skulle betale 60 % af det beløb, du har stående på din pensionsopsparing for at få pengene ud. Men man kan jo overveje med sig selv, om 40 % af beløbet, du skulle have tilbagebetalt, er bedre end 0 %. ;-)

Hvis du kan undgå fristelsen om at hive dine pensionspenge ud tidligt, vil der dog være en stører gevinst at hente senere hen i livet. En tidligt start på pensionsopsparingen vil være med til at sikre din fremtid økonomisk. 

Opret din nye Heap pension her på 10 minutter

Andre artikler

Vil du vide mere?
Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Bliv skarp på pension, få besked om vigtige begivenheder og datoer, og hold dig opdateret på de nyeste ændringer i Heap. Vi lover ikke at spamme dig og du kan altid melde dig fra igen.

Dine informationer

Når du skriver dig op, accepterer du, at vi må sende dig informationer om Heap.
Tak! Du er nu skrevet op til vores nyhedsbrev
Noget gik desværre galt. Prøv igen!