Vi har brug for en anden form for tryghed.

Skrevet af:

Rasmus Bøgeskov Larsen

Iværksætteri kan være en uforudsigelig rutsjebanetur. Men det behøver hverken være risikabelt eller utrygt, hvis man indretter sit liv på den rette måde. Det siger en mand, der stort set aldrig har lavet andet. Morten Kamp Schubert blev selv forbløffet over, hvor nemt det var som familiefar at kaste sig ud i sit seneste startup-eventyr.
Når Morten Kamp Schubert kører på sin mountainbike gennem skoven, er det som om han bliver ét med cyklen. Det ene sving tager det næste og fører ham mellem træstammerne, som kunne det ikke være anderledes. Det hele hænger sammen på forunderlig vis. Kroppen, cyklen, ruten i skovbunden og træerne. “Det er den der bløde fornemmelse af flow, hvor det er som om alt er forbundet med hinanden, og det hele går op i en højere enhed”. Det er den samme følelse af flow, som Morten Kamp Schubert pejler efter i sit arbejdsliv. Han ved, at han er det rigtige sted, når han fortaber sig i et projekt og den ene beslutning tager den næste, som var det styret af en stærk naturlov.
Det sker som oftest, når han arbejder på en god ide. Lige siden han som gymnasieelev etablerede sin første virksomhed, har han altid arbejdet med innovation og iværksætteri. Han finder mening i at frembringe noget, der ikke fandtes i forvejen, og er sådan en, der taler om gode ideer som noget, der har dets egen viljekraft. “Jeg kunne ikke undgå at gøre noget ved det”, som han siger om den ide, der fik ham til at forlade et velbetalt job for igen at blive selvstændig.
“Jeg kan simpelthen ikke lade være. Det er næsten umulig for mig at dæmme op for det”.
Morten Kamp Schubert
Iværksætter.
At stole på mavefornemmelsen er dog mere end et livsfilosofisk spørgsmål. Det forudsætter, at man rent praktisk indretter sit liv efter det. Iværksætteri kan være berusende, men også ruinerende. Det kan efterlade ubesvarede spørgsmål om, hvordan man finder råd til at tage på ferie, til at være syg eller til at blive gammel.
Det kan med andre ord være en utryg tilværelse, hvis ikke man som Morten har sørget for at udspænde sit eget sikkerhedsnet.
Ikke en ’daredevil’
For fire år siden startede Morten Kamp Schubert virksomheden Motinno, der laver kommunikationsløsninger indenfor friluftsaktiviteter. I dag er firmaet udelukkende fokuseret på at lave services til mountainbikere gennem appen Singletracker, og firmaet har ændret navn til Mountainbike United. Singletracker nærmer sig i dag 70.000 brugere og har på mange måder været en succes. Alligevel er det endnu ikke en særlig god forretning og i lange perioder har indtjeningen været forsvindende lille. Morten er selv en passioneret mountainbiker. Han er også glad for at paraglide og vindsurfe. Det handler om den der kilden i maven, når det går stærkt og det godt kan komme til at gøre nas, hvis noget går galt.
Foto: Nikolai Linares
Men Morten ser ikke sig selv som en ‘daredevil’, der løber risici såvel i fritiden som i arbejdet. Den hyppige fortælling om startup-iværksætteren, som en der må sætte alt på spil for at få succes, bryder han sig ikke om.
“Det er klart, at man skal turde være en smule våget, hvis man skal komme med noget, der kan gøre en forskel. Men for mig handler det ikke om at forlade det trygge og søge det farefulde. Det handler om, at det er vigtigt for mig, og at jeg føler jeg bare må forfølge det”.
Det gælder også i en alder af 52 år og som far til to børn. Morten mener på ingen måde, at det er forbeholdt de forpligtelsesløse unge at forfølge deres lidenskab. Faktisk synes han ikke det er blevet vanskeligere med alderen at få iværksætteri til at gå op med familielivet.
“Jeg blev forbavset over, hvor nemt det var for mig at kaste mig ud i det denne gang. Man kan få virkelig meget ud af at sin erfaring og sit netværk, når man skal bygge noget nyt op fra bunden. Det gør mange ting nemmere, end da jeg var yngre”. Morten har som de fleste andre behov for tryghed i sit liv. Det er bare ikke nødvendigvis den samme tryghed, som mange andre higer efter.
"For mig handler det ikke om at forlade det trygge og søge det farefulde. Det handler om, at det er vigtigt for mig, og at jeg føler jeg bare må forfølge det”
Morten Kamp Schubert
Iværksætter.
Når fleksibilitet giver ægte tryghed
I det danske samfund består det typiske sikkerhedsnet af et fast job med overenskomstsikrede rettigheder og et medlemskab af en a-kasse. Det giver stabilitet i dagligdagen og en sund basis for at optage lån i banken, der muliggør, at man kan investere i hus og bil.
Morten Kamp Schubert arbejder med en anden form for sikkerhed. “Det vigtigste i mit liv er at have fleksibilitet. Jeg skal have plads til at træffe beslutninger uanset om det er at rejse eller at forfølge en erhvervsdrøm eller en uddannelse. Derfor har jeg altid været forsigtig med at investere i dyre huse og biler og den slags. For mig vil det være meget utrygt at have 10.000 kr. siddende om måneden i en bil, fordi det er penge, der bare ryger ud af vinduet, uden jeg kan arbejde med det. Jeg vil føle mig låst.
“Min kone og jeg har sørget for, at vi ikke sidder alt for dyrt, sådan at vi har et setup med en indbygget fleksibilitet. Havde vi siddet i et hus, som vi kun lige knap kunne skrabe sammen til med høje lønninger fra faste jobs, havde konsekvenserne ved at kaste mig ud i et nyt eventyr været noget helt andre.”
Morten har sørget for som iværksætter at opbygge nogle kompetencer, der giver ham gode muligheder for at finde et fast job, når han ønsker det. I de perioder, hvor han har været ansat i en virksomhed, har han sørget for at skabe grundlaget for, at han kunne gå solo og afprøve en ide, når den begyndte at hive uimodståeligt i ham. Eksempelvis har han lagt mere til side til pension end der indgik i hans kontrakt.
“De gode, velbetalte job har gjort det muligt for mig at kunne lægge en del til side. Det gør, at selv om jeg i dag som selvstændig har en meget usikker indtjening, har jeg ikke sat mit fundament på spil. Min alderdom er ikke i fare, selv om jeg for tiden tjener så lidt, at selv hvis jeg lagde noget fra til pension, ville det ikke batte noget.”
We love future you.
Heap® er den digitale pensions-partner til mennesker med fleksible arbejdsliv - ligesom Morten og et stadigt stigende antal danskere, der vælger en karriere og levevis, hvor de traditionelle pensionsløsninger ganske enkelt ikke passer ind.